A A A

CAT al SIS: combaterea terorismului-problema mondială primordială

Sinteza evenimentelor din trimestrul doi al anului 2015 pe palierul antiterorist


...anul acesta s-a înregistrat o agravare considerabilă a stării de securitate antiteroristă în majoritatea statelor lumii. Cele mai afectate zone rămîn a fi Orientul Apropiat, Asia Centrală şi Africa de Nord-Vest, s-a observat o intensificare a atacurilor…

 

Flagelul terorismului s-a extins substanţial în ultima perioadă, atingînd la momentul actual proporţii considerabile şi afectînd totodată aproape fiecare regiune de pe harta politică. Evoluţia evenimentelor demonstrează, că terorismul continuă să rămînă principalul factor cu impact major asupra stării de securitate, ameninţările provenind din partea unor organizaţii arhicunoscute precum Statul Islamic din Irak şi Siria (ISIS) şi Al-Qaida (AQ). În acelaşi timp, s-a remarcat o tendinţă negativă de activizare a unor entităţi teroriste, relativ pasive pînă de curînd, şi de reactivare a unor noi teatre de operaţiuni teroriste.

 

Principalul eveniment de pe palierul de securitate la scară regională l-a constituit proliferarea activităţii teroriste pe teritoriul Republicii Moldova. În acest context, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a anihilat o reţea de tranzit a elementelor conexe terorismului internaţional. Serviciul a dejucat tentativa unui grup de cetăţeni străini, originari de Federaţia Rusă şi Tadjikistan, de a traversa teritoriul ţării, avînd eventual punct de destinaţie finală Siria. În acelaşi timp, SIS de comun cu MAI a întreprins un complex de măsuri speciale de profil antiterorist, în urma cărora s-a reuşit identificarea şi anihilarea unei celule cu elemente teroriste, formată de cetăţeni străini suspectaţi a fi membri ISIS şi care intenţionau să se deplaseze în Siria.

 

Continentul european a continuat să reprezinte una din principalele zone afectate de activitatea teroristă, cele mai semnificative riscuri constituind radicalizarea populaţiei şi deplasarea persoanelor spre teatrele de conflict din Orientul Apropiat. Belgia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania şi Suedia se numără printre ţările, care au înregistrat o recrudescenţă a stării de securitate antiteroristă, declarînd un nivel înalt de alertă teroristă.

 

În acest sens, autorităţile de specialitate au întreprins ample operaţiuni şi raiduri antiteroriste. Urmare a acestora, s-a reuşit identificarea şi arestarea persoanelor, care plănuiau săvîrşirea unor acte teroriste pe teritoriul UE. În acelaşi timp, au fost depistate şi curmate tentativele de deplasare spre zonele de conflict din Orientul Apropiat a persoanelor din statele europene. Actualmente, cele mai grave ameninţări la securitatea comunităţii europene rămîn a fi migraţia ilegală spre/dinspre teatrele de conflict şi atacurile teroriste, inclusiv cibernetice. În acest context, autorităţile guvernamentale au elaborat o serie de măsuri legislative şi de securitate în vederea prevenirii şi combaterii proliferării activităţii teroriste la scară regională.

 

Comunitatea Statelor Independente s-a confruntat cu aceeaşi problemă privind radicalizarea şi recrutarea propriilor cetăţeni, fiind înregistrată o agravare semnificativă în acest sens pe palierul de securitate. Au fost astfel documentate mai multe cazuri de implicare a militanţilor terorişti străini (foreign terrorist fighters) din CSI în acţiunile desfăşurate de către reţeaua ISIS şi Mişcarea Taliban din Afghanistan şi Pakistan. Un aspect sensibil al luptei contra terorismului l-a constituit recrutarea unui comandant de rang înalt al forţelor speciale din Tadjikistan şi alăturarea acestuia organizaţiei ISIS.

 

Serviciile speciale din spaţiul CSI au întreprins un complex de măsuri speciale, în urma cărora au fost identificate persoane afiliate şi celule locale ale organizaţiilor teroriste Hizb ut-Tahrir şi Frontul al-Nusra. Cel mai semnificativ eveniment din spaţiul vizat, în perioada de referinţă, a fost determinat de constituirea unei provincii locale a ISIS - Wilayat Caucaz. Apropierea organizaţiei sunnite de graniţele CSI, de rînd cu agravarea situaţiei în regiunile Kunduz şi Badghis din Afghanistan, conferă o conotaţie specifică situaţiei de securitate în regiune.

 

Pe continentul nord-american s-a constituit un nivel de ameninţare cu caracter extremist-terorist în creştere. Acest fapt se datorează în principal proliferării activităţii adepţilor ISIS, care au desfăşurat un atac asupra unui  sediu unde se desfăşura un concurs de caricaturi cu profetul Mahomed. Este de menţionat că Djohar Ţarnaev, responsabil de atentatul terorist din Boston din 2013 a fost recunoscut vinovat şi condamnat la pedeapsa capitală. În acelaşi timp, autorităţile canadiene au aprobat un proiect de lege (Bill C-51) care conferă Serviciului Canadian de Informaţii şi Securitate atribuţii suplimentare în domeniul combaterii terorismului.

 

Regiunile din vestul şi nordul Africii au înregistrat o tendinţă negativă în ceea ce priveşte situaţia pe palierul de securitate antiteroristă, existînd indici de intensificare şi extindere a fenomenului terorist. Organizaţia Boko Haram, redenumită recent în „Provincia Statului Islamic în Africa de Vest”, şi-a continuat atacurile în Nigeria şi statele învecinate, generînd victime considerabile în rîndul populaţiei civile.

 

În perioada de referinţă, a fost sesizată reactivarea unor noi teatre de operaţiuni teroriste în Somalia şi Kenya, urmare a activităţii conduse de organizaţia Al-Shabaab. În acelaşi timp, au fost înregistraţi indici privind restructurarea şi reorganizarea grupărilor afiliate AQ în regiunea Sahel şi Magreb, starea de securitate fiind influenţată preponderent de activitatea reţelei Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI).

 

Este de menţionat de asemenea faptul, că s-a înregistrat o tendinţă negativă în Libia, urmare a avansării teritoriale a reţelei locale ISIS. Militanţii sunniţi au reuşit ocuparea unui mare număr de oraşe şi comiterea multiplelor atentate asupra populaţiei civile, cît şi asupra inamicilor din rîndul miliţiilor islamiste locale.

 

Pericolul terorist, pe care îl reprezintă Libia, comportă o conotaţie aparte, deoarece situaţia locală constituie o ameninţare la securitatea regională şi europeană. Taberele teroriste de instruire, amplasate în teritoriu, asigură pregătirea militară necesară pentru jihadiştii implicaţi în atentatele din regiune, iar reţeaua locală ISIS organizează migraţia ilegală a militanţilor spre continentul european.

 

Starea de securitate din Orientul Apropiat rămîne a fi tensionată, fiind influenţată în continuare de extinderea majoră a influenţei ISIS pe teritoriile din Irak şi Siria, inclusiv Yemen şi Arabia Saudită. Organizaţia sunnită a cucerit o serie de oraşe din Irak (capitala provinciei Anbar - oraşul Ramadi) şi Siria (oraşul Palmyra), deţinînd la moment controlul asupra aproximativ jumătate din teritoriul Siriei. În acelaşi timp, au fost înregistrate o serie de atacuri în Egipt, conduse de reţeaua ISIS - Wilayat Sinai.

 

Asia Centrală a înregistrat de asemenea o tendinţă negativă în evoluţia manifestărilor teroriste. Acest fapt a fost generat de instabilitatea internă a Mişcării Taliban din Afghanistan şi Pakistan şi de incursiunile din exterior ale ISIS. Tensionarea relaţiilor dintre grupările jihadiste locale şi lupta pentru dominaţie au determinat desfăşurarea unor ample operaţiuni teroriste şi conducerea unei serii de atacuri, preponderent asupra funcţionarilor oficiali şi asupra reprezentanţilor forţelor speciale. Declanşarea operaţiunii de primăvară de către talibani a generat o agravare considerabilă a stării de securitate, în special în regiunile Kunduz şi Badghis, limitrofe cu unele state din CSI.

 

Pericolul ce derivă din radicalizarea şi recrutarea persoanelor de către organizaţiile teroriste a fost resimţit şi în Australia. Deşi se află departe de teatrele de operaţiuni teroriste, Australia se confruntă la fel cu pericolul terorist pe propriile teritorii.

 

În aceste sens, au fost înregistrate multiple cazuri de implicare a cetăţenilor australieni în activitatea organizaţiei ISIS şi de deplasare, în special a femeilor, spre teatrele de conflict din Orientul Apropiat.  Tinerele pleacă în scopul încheierii căsătoriilor fictive, ajungînd de obicei în condiţii de sclavie sexuală. Avînd în vedere conjunctura formată, autorităţile guvernamentale au elaborat un complex de măsuri antiteroriste de natură legislativă şi administrativă în vederea prevenirii şi combaterii fenomenului terorist.

 

În al doilea trimestru al anului 2015 s-a înregistrat o agravare considerabilă a stării de securitate antiteroristă în majoritatea statelor lumii. Cele mai afectate zone rămîn a fi Orientul Apropiat, Asia Centrală şi Africa de Nord-Vest. În luna iunie, în ajunul postului musulman Ramadan, s-a observat o intensificare a atacurilor, urmare a îndemnului venit din partea ISIS de a pedepsi pe cei nedrepţi. Organizaţia sunnită şi entităţile afiliate, alături de AQ şi Taliban constituie în continuare principala ameninţare pentru pacea şi securitatea globală şi regională.

 

 

Noutăţi

26/10/2022 | Noutăţi
Programul Național de consolidare și realizare a măsurilor de protecție antiteroristă a obiectivelor infrastructurii critice pentru anii 2022-2026 a fost aprobat de către Cabinetul de miniștri, în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului. Urmare a situației regionale tensionate și a creșterii pericolelor în...Read more
26/04/2022 | Noutăţi
Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, în scopul realizării eficiente a complexului de măsuri de asigurare și menținere a funcționalității și integrității obiectivelor infrastructurii critice în caz de eventuale acte teroriste sau altor infracțiuni cu caracter terorist pe teritoriul...Read more
22/04/2022 | Noutăţi
Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova vine cu un avertisment pentru operatorii obiectivelor infrastructurii critice naționale în legătură cu unele riscuri de securitate cibernetică la nivel regional și internațional. Evoluția informațiilor indică faptul că anumiți actori statali...Read more
15/04/2022 | Noutăţi
Centrul Antiterorist al SIS notifică autoritățile și structurile competente în domeniul securității aeronautice, aeroporturile situate pe teritoriul Republicii Moldova, agenții aeronautici, operatorii aeroportuari, operatorii aerieni înregistrați în Republica Moldova, furnizorii de servicii de navigație...Read more
08/04/2022 | Noutăţi
Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova notifică operatorii (ministerele, alte autorități sau instituții publice şi persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, care au în gestiunea lor obiective incluse în Nomenclatorul naţional al...Read more