A A A

Operaţiune de amploare pentru destructurarea unei grupări criminale specializată în trafic de droguri cu implicarea cetăţenilor străini, studenţi în Republica Moldova

Ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate, în conlucrare cu Procuratura municipiului Chişinău, oficiul principal,  Direcția Antidrog al Inspectoratului Național de Investigații, Biroul Migrație și Azil al MAI, procurorii  din cadrul PCCOCS au desfășurat o investigație comună, fiind documentată și destructurată o grupare criminală specializată în producerea, cultivarea, prelucrarea, comercializarea drogurilor de tip marijuană și alte produse psihotrope, preponderent în rândul persoanelor de origine străină, aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Astfel, ofițerii de investigație din cadrul CAT al SIS, INI şi BMA, pe parcursul a patru luni au recepționat mai multe informații în care erau vizate persoane de origine străină, în special studenți ai USMF „N. Testemițanu” și Universității Agrare de Stat din Moldova, care procurau și ulterior comercializau droguri de tip marijuană hidroponică persoanelor care fac parte din acelaşi cerc de interese. Valoarea drogurilor este aproximativ 200 000 lei.

 

Liderul și organizatorul grupării este un cetăţean al Israelului, cu vârsta de 23 de ani, student al USMF „N.Testemițanu” în anul IV de studii. Acesta procura droguri de la un cetățean al Republicii Moldova cu care avea înțelegerea să producă și să cultive plante de canabis doar pentru el, ca ulterior să  comercializeze marijuana studenților străini.

 

Pe parcursul documentării, de către ofițerii de investigație au fost implicaţi mai mulți investigatori sub acoperire, prin intermediul cărora au fost efectuate achiziții de control, fiind procurate droguri și acumulate probe pertinente ce demonstrează scopul criminal al membrilor acestei grupări. Un gram de marijuană era vândut consumatorilor la prețul de 200 lei.

 

În rezultatul operațiunii au fost reținute opt persoane, iar alte 10 persoane sunt cercetate în stare de libertate, organul de urmărire penală urmează să se expună referitor la calitatea procesuală a acestora ca urmare a examinării probelor acumulate. Toate persoanele cercetate au fost supuse testării narcologice, iar 14 din ei, toți studenți – cetățeni străini, au arătat rezultat pozitiv la consumul de marijuană.

 

Pe caz au fost efectuate 34 de percheziții, în rezultat fiind depistate și lichidate 2 laboratoare de producere, cultivare și prelucrare a plantelor de canabis, unul dislocat în mun. Chișinău, altul în r-nul Cahul. La fel, au fost depistate mai multe pungi cu droguri, în total fiind sechestrat aproximativ un kilogram de marijuană, au fost ridicate mai multe ustensile și echipament destinat cultivării și prelucrării plantelor, semințe de canabis, bani proveniți din activitate criminală. Totodată, la persoanele străine au fost depistate cagule și arme reci, iar ca urmare a examinării telefoanelor mobile au fost depistate poze personale în care apar cu arme de foc, muniții, droguri etc.

 

Centrul Antiterorist al SIS a semnalat faptul că pe palier extremist – terorist și prevenire a radicalizării au fost stabiliți indici precum că persoanele investigate se încadrează în profil de radicalizare. Prin urmare, drept consecință a consumului de droguri străinii  denotau un comportament agresiv/violent, manifestând interes față de arme, pagini web cu conținut radical, inclusiv acțiuni infracționale care pot fi conexate acțiunilor teroriste pe teritoriul Republicii Moldova.

 

În cadrul acțiunilor desfășurate au fost constatate încălcări ale regulilor de ședere pe teritoriul Republicii Moldova de către unii străini vizați în cadrul investigației, iar Biroul Migrație și Azil urmează să decidă în privința anulării dreptului de ședere pe teritoriul țării.

 

La reținerea membrilor grupării infracţionale au fost implicați angajații subdiviziunilor speciale  „Alfa” din cadrul  SIS şi „Fulger” al IGP.

 

 

Grup criminal specializat in trafic de droguri, cu implicarea studentilor straini

Noutăţi

23/09/2020 | Noutăţi
O locuitoare a capitalei a fost reținută de către Serviciul de Informații și Securitate, de comun cu Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana și Inspectoratul de Poliție Ciocana, pentru pregătire de omor intenționat, din interes material, la comandă. Femeia a intrat în vizorul SIS, după ce s-a...Read more
22/09/2020 | Noutăţi
Încă un lot de muniții de artilerie a fost depistat de către ofițerii Centrului Antiterorist al SIS. De această dată, obuzele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost identificate la o adâncime superficială, pe un teren agricol, în preajma satului Delacău, raionul Anenii Noi. Urmare a celor...Read more
17/09/2020 | Noutăţi
Reprezentatul Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate a participat la conferința internațională desfășurată de către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cu genericul „Parteneriat eficient în contracararea terorismului, extremismului violent și radicalizarea...Read more
12/09/2020 | Noutăţi
6 bombe de aruncător de mine, calibru 120 mm, precum și o grenadă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost depistate într-o fâșie forestieră din proximitatea localității Mingir din raionul Hâncești. Munițiile au fost depistate de către ofițerii Centrului Antiterorist al SIS al RM. La fața locului...Read more
11/08/2020 | Noutăţi
Peste 30 proiectile de artilerie și focoase de diferit calibru, precum și două proiectile de aviație din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost depistate într-o pădure din proximitatea or. Vadul lui Vodă. Munițiile au fost depistate urmare a valorificării informațiilor deținute de către ofițerii...Read more