A A A

Operaţiune de amploare pentru destructurarea unei grupări criminale specializată în trafic de droguri cu implicarea cetăţenilor străini, studenţi în Republica Moldova

Ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate, în conlucrare cu Procuratura municipiului Chişinău, oficiul principal,  Direcția Antidrog al Inspectoratului Național de Investigații, Biroul Migrație și Azil al MAI, procurorii  din cadrul PCCOCS au desfășurat o investigație comună, fiind documentată și destructurată o grupare criminală specializată în producerea, cultivarea, prelucrarea, comercializarea drogurilor de tip marijuană și alte produse psihotrope, preponderent în rândul persoanelor de origine străină, aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Astfel, ofițerii de investigație din cadrul CAT al SIS, INI şi BMA, pe parcursul a patru luni au recepționat mai multe informații în care erau vizate persoane de origine străină, în special studenți ai USMF „N. Testemițanu” și Universității Agrare de Stat din Moldova, care procurau și ulterior comercializau droguri de tip marijuană hidroponică persoanelor care fac parte din acelaşi cerc de interese. Valoarea drogurilor este aproximativ 200 000 lei.

 

Liderul și organizatorul grupării este un cetăţean al Israelului, cu vârsta de 23 de ani, student al USMF „N.Testemițanu” în anul IV de studii. Acesta procura droguri de la un cetățean al Republicii Moldova cu care avea înțelegerea să producă și să cultive plante de canabis doar pentru el, ca ulterior să  comercializeze marijuana studenților străini.

 

Pe parcursul documentării, de către ofițerii de investigație au fost implicaţi mai mulți investigatori sub acoperire, prin intermediul cărora au fost efectuate achiziții de control, fiind procurate droguri și acumulate probe pertinente ce demonstrează scopul criminal al membrilor acestei grupări. Un gram de marijuană era vândut consumatorilor la prețul de 200 lei.

 

În rezultatul operațiunii au fost reținute opt persoane, iar alte 10 persoane sunt cercetate în stare de libertate, organul de urmărire penală urmează să se expună referitor la calitatea procesuală a acestora ca urmare a examinării probelor acumulate. Toate persoanele cercetate au fost supuse testării narcologice, iar 14 din ei, toți studenți – cetățeni străini, au arătat rezultat pozitiv la consumul de marijuană.

 

Pe caz au fost efectuate 34 de percheziții, în rezultat fiind depistate și lichidate 2 laboratoare de producere, cultivare și prelucrare a plantelor de canabis, unul dislocat în mun. Chișinău, altul în r-nul Cahul. La fel, au fost depistate mai multe pungi cu droguri, în total fiind sechestrat aproximativ un kilogram de marijuană, au fost ridicate mai multe ustensile și echipament destinat cultivării și prelucrării plantelor, semințe de canabis, bani proveniți din activitate criminală. Totodată, la persoanele străine au fost depistate cagule și arme reci, iar ca urmare a examinării telefoanelor mobile au fost depistate poze personale în care apar cu arme de foc, muniții, droguri etc.

 

Centrul Antiterorist al SIS a semnalat faptul că pe palier extremist – terorist și prevenire a radicalizării au fost stabiliți indici precum că persoanele investigate se încadrează în profil de radicalizare. Prin urmare, drept consecință a consumului de droguri străinii  denotau un comportament agresiv/violent, manifestând interes față de arme, pagini web cu conținut radical, inclusiv acțiuni infracționale care pot fi conexate acțiunilor teroriste pe teritoriul Republicii Moldova.

 

În cadrul acțiunilor desfășurate au fost constatate încălcări ale regulilor de ședere pe teritoriul Republicii Moldova de către unii străini vizați în cadrul investigației, iar Biroul Migrație și Azil urmează să decidă în privința anulării dreptului de ședere pe teritoriul țării.

 

La reținerea membrilor grupării infracţionale au fost implicați angajații subdiviziunilor speciale  „Alfa” din cadrul  SIS şi „Fulger” al IGP.

 

 

Grup criminal specializat in trafic de droguri, cu implicarea studentilor straini

Noutăţi

03/03/2020 | Noutăţi
Prevenirea proceselor de radicalizare și propagare a ideologiilor radicale în rândul deținuților, precum şi aspecte ale evoluţiei fenomenului terorist au constituit subiectele instruirilor organizate de către ofiţerii Centrului Antiterorist al SIS destinate colaboratorilor Detașamentului cu Destinație...Read more
25/02/2020 | Noutăţi
Centrul Amtiterorost al Serviciului de Informații și Securitate și compania aeriană ,,Air Moldova” continuă dezvoltarea și consolidarea parteneriatului în domeniul prevenirii și combaterii terorismului. În acest sens, ofițerii Centrului Antiterorist și Detașamentului cu Destinație Specială ,,Alfa” al SIS au...Read more
05/11/2019 | Noutăţi
La mai puțin de o săptămână de la descinderile în masă pe adresele mai multor cetățeni ai statului Israel, studenţi în Republica Moldova, membri ai unei grupări criminale specializate în circulația ilicită a drogurilor în scop de profit, unii dintre ei, cercetați în stare de libertate, personal sau prin...Read more
04/11/2019 | Noutăţi
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova va înăspri regulile de admitere pentru cetățenii străini. Declaraţia aparţine rectorului Universităţii Emil Ceban şi a fost făcută publică studenţilor internaţionali în cadrul unei şedinţe desfăşurată vineri, 1...Read more
31/10/2019 | Noutăţi
Ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate, în conlucrare cu Procuratura municipiului Chişinău, oficiul principal, Direcția Antidrog al Inspectoratului Național de Investigații, Biroul Migrație și Azil al MAI, procurorii din cadrul PCCOCS au desfășurat o investigație comună,...Read more