A A A

Sistemului național de alertă teroristă

Sistemului național de alertă teroristă (în continuare – SNAT) reprezintă un mecanism de înștiințare și informare a populației despre eventuale pericole teroriste, de organizare și coordonare a acțiunilor de prevenire și descurajare a terorismului, în funcție de gradarea situației de securitate în țară.

 

SNAT se bazează pe principiul responsabilității individuale: fiecare persoană fizică sau juridică, în mod particular, este obligată să țină cont de pericolul existent și să întreprindă măsurile necesare prevăzute de Legea nr. 120/2017 cu privire la prevenirea și combaterea terorismului.

 

SNAT este constituit din 4 niveluri, distinse prin 4 coduri (exprimate în culori), ce reflectă gradul de risc în funcție de intensitatea manifestării pericolului terorist:

  1. nivel scăzut (exprimat în culoare albastră) – stabilit în cazul în care informațiile acumulate de SIS denotă existența unui risc scăzut de producere a unor acțiuni teroriste;
  2. nivel moderat (exprimat în culoare galbenă) – stabilit în cazul în care analiza informațiilor obținute de SIS și evenimentele recente indică existența premiselor de dezvoltare a unor factori de risc, care, în consecință, pot provoca comiterea atentatelor teroriste;
  3. nivel ridicat (exprimat în culoare portocalie) – stabilit în cazul în care informațiile obținute de SIS și evenimentele recente denotă existența unui risc crescut de producere a unor atentate teroriste (intențiile de comitere a atacului terorist sînt cunoscute), însă riscul nu este iminent;
  4. nivel critic (exprimat în culoare roșie) – stabilit în cazul în care informațiile obținute de SIS denotă existența riscului iminent de săvârșire a atentatelor teroriste ne/simultane sau despre atacurile teroriste deja comise.

 

Codul de alertă teroristă se stabilește la nivelul întregii țări sau pentru o regiune anumită și poate fi modificat în contextul unor evenimente publice de rezonanță derulate în Republica Moldova, inclusiv de factură internațională.

Stabilirea, schimbarea sau anularea nivelului de alertă teroristă, termenul și aria de instituire a acestuia se efectuează în funcție de evoluția situației de securitate pe segmentul prevenirii și combaterii terorismului, în baza ordinului directorului Serviciului de Informații și Securitate, la propunerea șefului Centrului Antiterorist.