A A A

Act terorist în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău

La data de 15 octombrie curent, la Procuratura Generală s-a desfăşurat o conferinţă de presă la care au participat dl. Gheorghe MIHAI, directorul SIS, dl. Valeriu ZUBCO, procurorul general şi dl. Victor CATAN, ministrul afacerilor interne, subiectul conferinţei constituind explozia care a avut loc în seara zilei de 14 octombrie 2009 în scuarul Arcului de Tiumf din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

 

Participanţii la conferinţă au informat opinia publică că deflagraţia produsă cu cauzarea leziunilor corporale a peste 40 de persoane, în cadrul unor manifestaţii publice de amploare, a fost „o încercare de a intimida populaţia”, calificînd-o drept un act terorist.

 

La moment, grupa de anchetare a cazului, formată din reprezentanţi ai SIS, MAI şi Procuraturii Generale, întreprind măsuri de urmărire penală şi operative de investigaţie pentru stabilirea circumstanţelor şi persoanelor implicate în săvrîşirea acestei crime.

 

În acest sens, domnul Gheorghe MIHAI, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate  a menţionat că "toate capacităţile SIS au fost mobilizate pentru a obţine informaţia necesară care ar contribui la cercetarea cît mai rapidă a acestui caz. De asemenea, versiunile existene sînt investigate şi  numai după analiza datelor veridice acumulate, pot fi prezentate concluziile de rigoare”.

 

Dat fiind faptul că în perioada producerii deflagraţiei în anticamera prim-ministrului Vlad FILAT au fost înregistrate două apeluri telefonice cu ameninţări de răfuială fizică, directorul SIS a declarat că între explozia care a avut loc în PMAN şi aceste apeluri ar putea exista o legătură cauzală.

 

„S-a stabilit că apelurile au parvenit de peste hotarele Republicii Moldova. Toate măsurile operative de investigaţii pe care le întreprinde Serviciul în vederea stabilirii autorilor acestora sunt efectuate în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare. Totodată, în scopul elucidării cazului în regim de urgenţă, SIS va continua investigaţiile în cooperare cu partenerii săi externi, reprezentanţi ai serviciilor speciale din străinătate”, a relatat Gheorghe MIHAI.     

 

În timp ce in incinta Procuraturii Generale avea să  înceapă  conferinţa de presă, în faţa instituţiei un barbat a ameninţat că va exploda o grenadă. Acesta s-a dovedit a fi  Leonid Zubin, care s-a arătat nemulţumit că fiul său, Denis Zubin, este deţinut în închisoare de 7 ani. Cetăţeanul era convins că fiul său a fost condamnat ilegal şi în spatele condamnării ar fi unele persoane interesate. În acest mod el a hotărît să atragă atenţia opiniei publice.

 

Leonid Zubin a solicitat ca la faţa locului să fie prezentă o persoană de la Serviciul de Informaţii şi Securitate. Prin urmare, pentru a depăşi momentul critic, dl. Gheorghe MIHAI, directorul SIS împreună cu ofiţerul SIS, Leonid Gherghelijiu au dus tratative şi l-au convins pe cetăţeanul Zubin Leonid să predea benevol grenada pe care o deţinea reprezentanţilor organelor de forţă.

 

Sericiul de Informaţii şi Securitate se adresează tuturor cetăţenilor care dispun de orice tip de informaţie despre circumstanţele în care s-a produs actul terorist din seara zilei de 14 octombrie 2009 în centrul Chişinăului să prezinte aceste date la adresele electronice antiteror@sis.mdinfo@sis.mdpress@sis.md sau să le comunice la linia fierbinte a Serviciului (373 22) 24- 51- 21.

Noutăţi

16/10/2020 | Noutăţi
Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate a elaborat un nou Ghid privind „Protecția antiteroristă a infrastructurii critice”. Scopul îndrumarului este de a susține măsurile de asigurare a securității cetățenilor și de a preveni vulnerabilitățile obiectivelor protejate. Prin acest...Read more
12/10/2020 | Noutăţi
Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate a desfășurat o serie de instruiri pentru angajații Inspectoratului General de Carabinieri al MAI. Participanții au fost familiarizați cu tematici antiteroriste, în special cu tacticile și metodele aplicate de entitățile radicale, procedeele de...Read more
07/10/2020 | Noutăţi
Centrul Antiterorist al SIS în comun cu Agenția pentru Supraveghere Tehnică au realizat controale inopinate mai multor agenți economici licențiați pentru desfășurarea importului, depozitării materialelor explozibile şi efectuării lucrărilor cu explozibilul de uz civil. În urma verificărilor petrecute pe...Read more
23/09/2020 | Noutăţi
O locuitoare a capitalei a fost reținută de către Serviciul de Informații și Securitate, de comun cu Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana și Inspectoratul de Poliție Ciocana, pentru pregătire de omor intenționat, din interes material, la comandă. Femeia a intrat în vizorul SIS, după ce s-a...Read more
22/09/2020 | Noutăţi
Încă un lot de muniții de artilerie a fost depistat de către ofițerii Centrului Antiterorist al SIS. De această dată, obuzele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost identificate la o adâncime superficială, pe un teren agricol, în preajma satului Delacău, raionul Anenii Noi. Urmare a celor...Read more