A A A

Angajații SIS, informează populația despre pericolele teroriste din regiune

Published on: Mar, 28/11/2017 - 11:17

 Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS) a desfășurat la finele săptămânii trecute un seminar cu reprezentanţii autorităţilor publice locale din raionul Cimișlia, despre  riscurile şi pericolele teroriste la adresa securităţii naţionale şi regionale.

  Unul dintre scopurile acestei acțiuni este impulsionarea mecanismelor de interacţiune cu societatea şi promovarea culturii de securitate în rândurile funcționarilor publici și a populației civile.


Secvență din cadrul seminarului

  Printre principalele subiecte care au fost abordate se numără politica naţională de securitate, legislaţia în domeniu şi măsurile desfăşurate la nivel de ţară. De asemenea, au fost prezentate aspecte ale cooperării Serviciului de Informaţii şi Securitate cu autorităţile care desfășoară activitatea de prevenire şi combatere a terorismului.

  În cadrul mesei rotunde, a fost abordat și subiectul noii Legi cu privire la prevenirea și combaterea terorismului, intrată în vigoare la 20 octombrie curent. Noua lege reglementează rolul şi locul autorităţilor publice locale şi a societăţii în prevenirea terorismului şi a manifestărilor violente de extremism, precum și acțiunile pe care sunt obligat să le îndeplinească părțile, în cazul unei astfel de situații.

  „În cadrul unei crize, dumneavoastră sunteți stăpâni în teritoriu. Autoritatea centrală v-a veni cu suport la solicitare, dar, elaborarea unui plan de acțiuni pentru situații excepționale rămâne la discreția dumneavoastră” – a precizat Vasile Comendant, ofițer al SIS.

 

  Astfel, ofiţerii au punctat acţiunile ce urmează a fi întreprinse de către autorităţile publice centrale şi locale, de asociaţiile şi organizaţiile obşteşti, de persoanele cu funcţii de răspundere, conform actului normativ. Un rol deosebit îi este atribuit Consiliului teritorial antiterorist, organ local de gestionare a crizelor teroriste, compus din conducători ai consiliilor raionale, reprezentanţi teritoriali ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, ai Inspectoratului General al Poliţiei al MAI şi al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.

  Marin Brânză, Șeful Unității de Pompieri și Salvatori din orașul Cimișlia, este convins că salvatorii din regiune sunt gata să intervină operativ în cazul unor situații extreme.

  „Ședința de astăzi a fost foarte utilă, am aflat care este situația la nivel de țară, au fost abordate unele aspecte de care trebuie să ținem cont. Salvatorii sunt pregătiți să facă față la orice situație. Un avantaj al unității noastre sunt și salvatorii din cadrul serviciului SMURD, care urmează a fi lansat la Cimișlia” – a declarat salvatorul, cu o profundă speranță că nu va fi nevoie niciodată ca salvatorii să intervină în asemenea situații.

  De asemenea, angajații SIS-ului au informat reprezentanţii autorităţilor despre  riscurile şi pericolele teroriste la adresa securităţii naţionale şi regionale, abordând fenomenele relativ noi pentru Republica Moldova, cum ar fi mercenariatul şi promovarea ideologiilor radicale. Astfel, aceștia au relatat despre căile folosite de mercenari, pentru a ajunge în zonele de conflict din Ucraina sau Siria.

 

  Problema este una acută, deoarece țara noastră este utilizată frecvent în calitate de țară de tranzit a mercenarilor și promotorilor ideologiilor radicale. Atât persoanele din țările UE, cât și cei din CSI, utilizează frecvent aeroportul din Chișinău, pentru a ajunge în final în estul Ucrainei sau în Siria.

  Fenomenul radicalizării cetățenilor țării noastre rămâne a fi una cu atenție sporită din partea autorităților. Un exemplu recent, este cazul unui Chișinăuian, care intenționa să arunce în aer, în orele de vârf, un troleibuz din capitală. Potrivit domnului Comendant, la momentul de față, 6 persoane din raionul Cimișlia sunt cercetate penal pentru activități de mercenariat.

  Totodată, în cadrul întâlnirilor, participanţilor le va fi prezentată broşura şi documentarul tematic despre Exerciţiul antiterorist internaţional ,,Strong Border -2017”, desfăşurat în luna mai, organizat de către Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova în cooperare cu colegii ucraineni. În operaţiune au fost antrenate instituţiile sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului.

  Până în prezent, ofiţerii SIS au avut vizite de informare în raioanele Basarabeasca, Cimişlia, Cantemir, Cahul, Hînceşti, Leova, Taraclia şi UTA Găgăuzia.