A A A

ATENTAT TERORIST dejucat în Moldova. Un adept al Statului Islamic a fost plasat în arest preventiv (FOTO)

Published on: Joi, 27/10/2016 - 11:04

Moldoveanul reţinut săptămâna trecută pentru propaganda "Statului Islamic" a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Suspectul are 29 de ani și se afla în vizorul serviciilor secrete de mai bine de doi ani. Potrivit SIS, acesta avea pregătirea necesară pentru a comite un atentat terorist. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la cinci ani de închisoare.

Operaţiunea de reţinere a fost efectuată de ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate, în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale.

"A creat o platform de comunicare în reţeauna facebook cu denumirea "Adept al Statului Islamic". În mod real plasa fotografii, imagini video cu diferite activităţi extremiste şi teroriste. Instiga la acţiuni de finanţare a acestei organizaţii", a spus procurorul Denis Rotaru.

Reprezentanţii SIS îndeamnă oamenii să raporteze cazurile în care întâlnesc persoane care promovează ideologia rețelei teroriste "Statul Islamic" pe teritoriul ţării noastre. Și părinţii sunt îndemnați să fie mai vigilenţi.

"Să monitorizeze după posibilitate acele resurse informaţionale care sunt accesate de copii. Putem vedea că copii care nimeresc în vizor, din experienţa altor servicii care lucrează pe acest segment, putem observa că vârsta medie este până la 25 de ani", a specificat şeful direcţiei SIS, Iulian Caraman.

De la începutul anului, în Moldova, au fost arestaţi alţi doi cetăţeni străini, de 18 şi 35 de ani, originari din Siria şi Irak.

Aceştia erau suspectaţi de propagandă jihadistă. În urma investigaţiilor, persoanele au fost eliberate pentru că nu prezentau pericol pentru societate.