A A A

Exerciţiul Antiterorist “Forţele Unite–2007”

Întru aprecierea capacităţii de răspundere a serviciilor speciale la atacuri de ordin terorist, în perioada 20-21 iunie 2007 Centrul Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate a desfăşurat exerciţiile antiteroriste naţionale “Forţele Unite-2007”.

În cadrul realizării acţiunilor menţionate au fost antrenaţi reprezentanţi ai Procuraturii Generale, Departamentului Situaţii Excepţionale, Departamentului Trupelor de Carabinieri şi Subunităţii Antiteroriste „Fulger” ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei, Ministerul Dezvoltării Informaţionale, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii, Serviciului Grăniceri, Serviciului Vamal, Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile etc. 

Scopurile de bază ale activităţilor desfăşurate sunt verificarea sistemului naţional de înştiinţare în caz de situaţii critice, aprofundarea interacţiunii dintre autorităţile publice naţionale abilitate cu prevenirea şi combaterea terorismului, perfecţionarea capacităţilor de luptă ale detaşamentelor speciale ale SIS şi MAI, ridicarea pregătirii psihologice a efectivului acestor structuri întru realizarea sarcinilor în condiţii extreme. 

Exerciţiile au fost desfăşurate în două etape. În cadrul primei etape (teoretice), ce a avut loc la 20 iunie 2007 s-a verificat în acţiune procesul de organizare şi activitate a Statului Major de dirijare a operaţiunii antiteroriste. Pe parcursul etapei doi (21 iunie 2007) au fost realizate operaţiunile speciale de asalt la aeronavă şi clădire, executate de către subunităţile speciale ale SIS şi MAI. 

De menţionat că, în cadrul acestor exerciţii, pentru prima dată au fost implicate împreună detaşamentele antiteroriste ale Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Ministerului Afacerilor Interne. 

La finele exerciţiilor, şeful Statului Major, directorul-adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, colonelul Valentin DEDIU a subliniat că, în plus la scopurile deja menţionate, exerciţiile în cauză au avut şi sarcina de a informa populaţia şi societatea despre faptul că, în Moldova sunt forţe ale serviciilor speciale, completate cu profesionişti, care sunt gata să dea ripostă oricăror acţiuni de ordin terorist.

Pentru executarea cu succes a operaţiunii speciale, colaboratorii subdiviziunilor antiteroriste ale SIS şi MAI au fost menţionaţi de către conducătorii instituţiilor, domnii Ion URSU şi Gheorghe PAPUC.

Centrul Antiterorist al SIS a fost iniţiat la 13 noiembrie 2006.

În calitate de observatori la exerciţiile antiteroriste au fost invitaţi reprezentanţi ai Misiunii OSCE în Republica Moldova, Centrului Antiterorist al CSI, ai serviciilor speciale străine, a misiunilor diplomatice, cu care Serviciul de Informaţii şi Securitate conlucrează în baza acordurilor de cooperare.

Noutăţi

23/08/2021 | Noutăţi
Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova participă la exercițiul antitero „Caspian Antitero - 2021”, desfășurat în perioada 23 august - 1 septembrie curent. Evenimentul a reunit serviciile speciale și autoritățile de profil din 8 țări ale CSI. În timpul exercițiului comun, statele...Read more
10/06/2021 | Noutăţi
Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate continuă întâlnirile cu diverși reprezentanți ai societății în vederea promovării culturii de securitate la obiectivele infrastructurii critice naționale. Atenție sporită este acordată asigurării securității în locurile de aglomerare în masă...Read more
03/06/2021 | Noutăţi
Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate și compania aeriană „Air Moldova” continuă dezvoltarea și consolidarea parteneriatului în domeniul prevenirii și combaterii terorismului. Astfel, ofițerii Centrului Antiterorist și Detașamentului cu Destinație Specială „Alfa” din cadrul...Read more
20/05/2021 | Noutăţi
Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova continuă șirul de activități pe platforma de dialog la nivel naţional cu generația tânără. În cadrul întâlnirii de astăzi, 20 mai curent, profesorii Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei”, precum și...Read more
30/04/2021 | Noutăţi
Serviciul de Informații și Securitate a desfășurat, în data de 30 aprilie curent, activități didactice în cadrul modulului „Probleme actuale ale securității naționale”, organizat de către Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”. Ofițerii de informații au susținut în fata audienților cursului...Read more