A A A

Exerciţiul Antiterorist “Forţele Unite–2007”

Întru aprecierea capacităţii de răspundere a serviciilor speciale la atacuri de ordin terorist, în perioada 20-21 iunie 2007 Centrul Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate a desfăşurat exerciţiile antiteroriste naţionale “Forţele Unite-2007”.

În cadrul realizării acţiunilor menţionate au fost antrenaţi reprezentanţi ai Procuraturii Generale, Departamentului Situaţii Excepţionale, Departamentului Trupelor de Carabinieri şi Subunităţii Antiteroriste „Fulger” ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei, Ministerul Dezvoltării Informaţionale, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii, Serviciului Grăniceri, Serviciului Vamal, Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile etc. 

Scopurile de bază ale activităţilor desfăşurate sunt verificarea sistemului naţional de înştiinţare în caz de situaţii critice, aprofundarea interacţiunii dintre autorităţile publice naţionale abilitate cu prevenirea şi combaterea terorismului, perfecţionarea capacităţilor de luptă ale detaşamentelor speciale ale SIS şi MAI, ridicarea pregătirii psihologice a efectivului acestor structuri întru realizarea sarcinilor în condiţii extreme. 

Exerciţiile au fost desfăşurate în două etape. În cadrul primei etape (teoretice), ce a avut loc la 20 iunie 2007 s-a verificat în acţiune procesul de organizare şi activitate a Statului Major de dirijare a operaţiunii antiteroriste. Pe parcursul etapei doi (21 iunie 2007) au fost realizate operaţiunile speciale de asalt la aeronavă şi clădire, executate de către subunităţile speciale ale SIS şi MAI. 

De menţionat că, în cadrul acestor exerciţii, pentru prima dată au fost implicate împreună detaşamentele antiteroriste ale Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Ministerului Afacerilor Interne. 

La finele exerciţiilor, şeful Statului Major, directorul-adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, colonelul Valentin DEDIU a subliniat că, în plus la scopurile deja menţionate, exerciţiile în cauză au avut şi sarcina de a informa populaţia şi societatea despre faptul că, în Moldova sunt forţe ale serviciilor speciale, completate cu profesionişti, care sunt gata să dea ripostă oricăror acţiuni de ordin terorist.

Pentru executarea cu succes a operaţiunii speciale, colaboratorii subdiviziunilor antiteroriste ale SIS şi MAI au fost menţionaţi de către conducătorii instituţiilor, domnii Ion URSU şi Gheorghe PAPUC.

Centrul Antiterorist al SIS a fost iniţiat la 13 noiembrie 2006.

În calitate de observatori la exerciţiile antiteroriste au fost invitaţi reprezentanţi ai Misiunii OSCE în Republica Moldova, Centrului Antiterorist al CSI, ai serviciilor speciale străine, a misiunilor diplomatice, cu care Serviciul de Informaţii şi Securitate conlucrează în baza acordurilor de cooperare.

Noutăţi

23/09/2020 | Noutăţi
O locuitoare a capitalei a fost reținută de către Serviciul de Informații și Securitate, de comun cu Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana și Inspectoratul de Poliție Ciocana, pentru pregătire de omor intenționat, din interes material, la comandă. Femeia a intrat în vizorul SIS, după ce s-a...Read more
22/09/2020 | Noutăţi
Încă un lot de muniții de artilerie a fost depistat de către ofițerii Centrului Antiterorist al SIS. De această dată, obuzele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost identificate la o adâncime superficială, pe un teren agricol, în preajma satului Delacău, raionul Anenii Noi. Urmare a celor...Read more
17/09/2020 | Noutăţi
Reprezentatul Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate a participat la conferința internațională desfășurată de către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cu genericul „Parteneriat eficient în contracararea terorismului, extremismului violent și radicalizarea...Read more
12/09/2020 | Noutăţi
6 bombe de aruncător de mine, calibru 120 mm, precum și o grenadă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost depistate într-o fâșie forestieră din proximitatea localității Mingir din raionul Hâncești. Munițiile au fost depistate de către ofițerii Centrului Antiterorist al SIS al RM. La fața locului...Read more
11/08/2020 | Noutăţi
Peste 30 proiectile de artilerie și focoase de diferit calibru, precum și două proiectile de aviație din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost depistate într-o pădure din proximitatea or. Vadul lui Vodă. Munițiile au fost depistate urmare a valorificării informațiilor deținute de către ofițerii...Read more