A A A

Faza de intervenţie a exerciţiului naţional antiterorist „ENA - 2012”

Astăzi pe teritoriul şi în regiunile adiacente ale Aeroportului Internaţional Chişinău s-a desfăşurat exerciţiul naţional antiterorist „ENA - 2012”, organizat de Serviciul de Informaţii şi Securitate al RM. 

Exerciţiul face parte din complexul de măsuri teoretico-practice, realizate de SIS la nivel naţional, în scopul verificării mecanismului de interacţiune dintre autorităţile publice abilitate cu prevenirea şi combaterea terorismului.

Conform scenariului, un grup de persoane, printre care şi cetăţeni ai unui stat străin, a fost luat în calitate de ostatici în aeroport. Teroriştii convenţionali au cerut eliberarea membrilor unei organizaţii teroriste internaţionale, deţinuţi în penitenciarele de peste hotarele republicii, solicitînd punerea la dispoziţie a unui avion în vederea părăsirii ţării. 

Desfăşurarea operaţiei speciale de eliberare a ostaticilor şi neutralizare a teroriştilor a fost coordonată de Comandamentul Operaţional Întrunit. Urmare a eşuării procesului de negocieri, s-a luat decizia de a efectua asaltul avionului, finalizîndu-se cu operaţiunea specială de eliberare a ostaticilor şi capturare a teroriştilor de către grupurile operative de luptă. 

În cadrul operaţiei antiteroriste au fost modelate o serie de situaţii tactice, urmărindu-se obiectivul de testare a gradului de instruire a efectivului antrenat, perfecţionării potenţialului operaţional al subunităţilor speciale, precum şi pregătirii psihologice a personalului cu privire la realizarea sarcinilor în condiţii extreme.

La finele evenimentului, dl Mihai BALAN, director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, conducătorul exerciţiului, în prezenţa şefilor autorităţilor publice împuternicite cu prevenirea şi combaterea terorismului, a mulţumit tuturor pentru participare la aceste acţiuni importante de promovare şi implementare a politicii naţionale antiteroriste, dând o apreciere înaltă nivelului profesional de pregătire.

La rîndul său, dl Valeriu FURDUI, director adjunct al SIS, Şef al Statului Major, a accentuat imperativul dezvoltării continue a mecanismelor de interacţiune dintre autorităţile abilitate funcţional şi testării sistemului de reacţionare în cazul survenirii unor situaţii de criză. 

De menţionat că este în premieră pentru Republica Moldova planificarea şi realizarea unui exerciţiu naţional antiterorist complex (antrenament de stat-major şi faza activă) la un obiectiv strategic al reţelei de transporturi din ţară – Aeroportul Internaţional Chişinău, care, totodată, reprezintă şi un nod important al conexiunilor aeronautice la nivel internaţional. 

Reiterăm că „ENA - 2012” a antrenat concomitent detaşamentele speciale ale Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţie ş.a, încadrîndu-se organic în măsurile de promovare şi implementare a politicii naţionale antiteroriste.

Exerciţiul Naţional Antiterorist "ENA-2012"

Noutăţi

16/10/2020 | Noutăţi
Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate a elaborat un nou Ghid privind „Protecția antiteroristă a infrastructurii critice”. Scopul îndrumarului este de a susține măsurile de asigurare a securității cetățenilor și de a preveni vulnerabilitățile obiectivelor protejate. Prin acest...Read more
12/10/2020 | Noutăţi
Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate a desfășurat o serie de instruiri pentru angajații Inspectoratului General de Carabinieri al MAI. Participanții au fost familiarizați cu tematici antiteroriste, în special cu tacticile și metodele aplicate de entitățile radicale, procedeele de...Read more
07/10/2020 | Noutăţi
Centrul Antiterorist al SIS în comun cu Agenția pentru Supraveghere Tehnică au realizat controale inopinate mai multor agenți economici licențiați pentru desfășurarea importului, depozitării materialelor explozibile şi efectuării lucrărilor cu explozibilul de uz civil. În urma verificărilor petrecute pe...Read more
23/09/2020 | Noutăţi
O locuitoare a capitalei a fost reținută de către Serviciul de Informații și Securitate, de comun cu Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana și Inspectoratul de Poliție Ciocana, pentru pregătire de omor intenționat, din interes material, la comandă. Femeia a intrat în vizorul SIS, după ce s-a...Read more
22/09/2020 | Noutăţi
Încă un lot de muniții de artilerie a fost depistat de către ofițerii Centrului Antiterorist al SIS. De această dată, obuzele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost identificate la o adâncime superficială, pe un teren agricol, în preajma satului Delacău, raionul Anenii Noi. Urmare a celor...Read more