A A A

A fost realizată faza activă a exerciţiilor antiteroriste

În vederea realizării politicii naţionale antiteroriste, Centrul Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, în colaborare cu alte autorităţi publice înzestrate cu competenţe de prevenire şi combatere a terorismului, a desfăşurat exerciţiile antiteroriste „Forţele Unite-2008”. Astăzi, 4 noiembrie, a avut loc etapa finală a aplicaţiilor – asaltul blocului locativ din municipiu şi a penitenciarului nr.10, neutralizarea „teroriştilor” şi eliberarea „ostaticilor”. 

Potrivit legendei exerciţiilor, în dimineaţa zilei de azi, în adresa Statului Major au parvenit informaţii operative privind agravarea situaţiei „ostaticilor” şi creşterea nervozităţii în rândurile „teroriştilor”. Rapoartele Centrului Antiterorist indicau asupra faptului că „teroriştii” nu mai doresc continuarea negocierilor şi intenţionează să execute unul dintre „ostatici”. 

Directorul SIS, conducătorul Statului Major, a luat decizia de realizare a fazei active a operaţiunii antiteroriste şi asaltului simultan al „blocului de locuit” şi penitenciarului, ordonând detaşamentelor cu destinaţie specială asaltarea obiectelor. 

Pe parcursul realizării operaţiilor speciale, în adresa Statului Major au parvenit şi date operative de plasare în interiorul „edificiului” din mun. Chişinău a unor dispozitive explozibile şi a unui recipient cu substanţă toxică neidentificată. 

Luînd în consideraţie circumstanţele agravante, Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate a luat decizia de antrenare în operaţiune şi a subdiviziunilor specializate în dezamorsarea mecanismului explozibil şi prevenirea unor eventuale consecinţe care ar putea surveni în rezultatul contaminării cu substanţe toxice. În rezultatul operaţiunii speciale „teroriştii” au fost neutralizaţi şi reţinuţi, iar „ostaticii” au fost eliberaţi nevătămaţi. 

Referindu-se la modul în care s-au desfăşurat exerciţiile antiteroriste, Dl. Artur Reşetnicov, Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate a remarcat că „la moment Republica Moldova nu se confruntă cu asemenea situaţii, dar noi trebuie să fim gata să reacţionăm în caz de necesitate. Republica Moldova a aderat la toate mecanismele internaţionale de prevenire şi combatere a terorismului, iar ceea ce s-a petrecut astăzi este o realizare practică a politicii de prevenire a unor astfel de ameninţări.” 

Totodată, Artur Reşetnicov a subliniat că, pentru prima dată, de către Statul Major a fost realizată o operaţiune complexă, iar unul din scopurile exerciţiilor a constituit testarea mecanismului de interacţiune între autorităţile publice. 

La rîndul său, Dl. Vitalie Pîrlog, Ministrul Justiţiei al RM, evidenţiind caracterul reuşit al exerciţiilor, a specificat că „pregătirea pentru contracararea eventualelor atacuri teroriste trebuie să fie realizată la cel mai înalt nivel”.

Noutăţi

16/10/2020 | Noutăţi
Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate a elaborat un nou Ghid privind „Protecția antiteroristă a infrastructurii critice”. Scopul îndrumarului este de a susține măsurile de asigurare a securității cetățenilor și de a preveni vulnerabilitățile obiectivelor protejate. Prin acest...Read more
12/10/2020 | Noutăţi
Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate a desfășurat o serie de instruiri pentru angajații Inspectoratului General de Carabinieri al MAI. Participanții au fost familiarizați cu tematici antiteroriste, în special cu tacticile și metodele aplicate de entitățile radicale, procedeele de...Read more
07/10/2020 | Noutăţi
Centrul Antiterorist al SIS în comun cu Agenția pentru Supraveghere Tehnică au realizat controale inopinate mai multor agenți economici licențiați pentru desfășurarea importului, depozitării materialelor explozibile şi efectuării lucrărilor cu explozibilul de uz civil. În urma verificărilor petrecute pe...Read more
23/09/2020 | Noutăţi
O locuitoare a capitalei a fost reținută de către Serviciul de Informații și Securitate, de comun cu Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana și Inspectoratul de Poliție Ciocana, pentru pregătire de omor intenționat, din interes material, la comandă. Femeia a intrat în vizorul SIS, după ce s-a...Read more
22/09/2020 | Noutăţi
Încă un lot de muniții de artilerie a fost depistat de către ofițerii Centrului Antiterorist al SIS. De această dată, obuzele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost identificate la o adâncime superficială, pe un teren agricol, în preajma satului Delacău, raionul Anenii Noi. Urmare a celor...Read more