A A A

Patru indivizi, identificați de SIS pentru justificarea publică a terorismului! Doi dintre aceștia au ajuns după gratii

Published on: Mar, 28/03/2017 - 14:36

Ofiţerii Serviciului de Informații și Securitate au reţinut, pe parcursul anilor 2016-2017, patru persoane, cetăţeni moldoveni şi străini, care desfăşurau activităţi cu impact asupra intereselor de securitate naţională. Potrivit SIS, bărbaţii au vârste cuprinse între 18 şi 46 de ani. Aceștia au parcurs un proces de auto-radicalizare şi au aderat la ideologia promovată de organizaţiile teroriste Statul Islamic şi Al-Qaida.

Indivizii s-au remarcat printr-un profil religios radical, derulând activităţi de propagandă şi justificare publică a terorismului, menite să atragă alte persoane de pe teritoriul ţării spre ideologia jihadistă.

În privinţa persoanelor au fost iniţiate cauze penale pentru „instigarea în scop terorist sau justificarea publică a terorismului”. Inculpaţii şi-au recunoscut integral vinovăţia şi, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, au fost atraşi la răspundere penală.

Astfel, două persoane au fost condamnate la închisoare pe un termen de 3 ani, cu ispăşirea pedepsei într-un penitenciar de tip închis şi cu privarea de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe o perioadă de 4 ani. Altor două persoane le-au fost aplicate  amenzi penale, de asemenea, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate  pe o perioadă de 2 ani.

Serviciul de Informaţii şi Securitate  în calitatea sa de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, are ca prioritate majoră prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări pe profil antiterorist. În acest context, Serviciul continuă monitorizarea, inclusiv a spaţiului virtual naţional, pentru identificarea persoanelor aflate în stadii avansate de radicalizare, pe considerente de natură jihadist-extremistă sau îndoctrinare religioasă.