A A A

Terorist ISIS - reţinut în Chişinău

Published on: Mar, 09/07/2019 - 20:00

Un palestinian, membru al grupării teroriste Statul Islamic, a fost reţinut pe teritoriul Republicii Moldova. Operaţiunea de succes aparţine ofiţerilor Serviciului de Informaţii şi Securitate, în special, al Centrul Antiterorist.

Bărbatul, specialist în gestionarea mai multe celule jihadiste cu caracter operațional-tactic, s-a aflat în Chişinău timp de un an. Perioadă în care a fost monitorizat de către serviciile secrete. Potrivit informaţiilor SIS, individul a desfăşurat activități specifice adepţilor grupărilor teroriste care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie amenințări la adresa securității naționale. De asemenea, s-a stabilit faptul că acesta a luptat în Siria de partea militanţilor ISIS.

Cât a stat în Capitală, palestinianul a închiriat un apartament. El a ajuns la noi din 2018, însă nu a lucrat nici o zi, banii pentru întreţinere veneau, se presupune, din bugetul organizaţiei teroriste.

Unul din ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate a avut contact direct cu teroristul fugar. Aflat sub acoperire, omul legii a reuşit să obţină informaţii preţioase despre activitatea suspectului. S-a aflat, astfel, că bărbatul avea posibilitate să obţină, de multe ori, paşapoarte cu identităţi diferite. De multe ori, câmpul de luptă depăşea Siria şi, includea, de asemenea şi Irakul.

La fel, este cunoscut faptul că cetățeanul străin a avut contact direct cu exponenții grupări teroriste DAESH, fiind expus propagandei jihadiste în urma căreia a adoptat un comportament radical. 

Palestinianul a ajuns în Republica Moldova din Turcia, iar aseară, tot acolo a şi fost returnat, declarat drept persoană indezirabilă pe teritoriul ţării noastre pe un termen de 10 ani.

Potrivit Serviciul de Informaţii şi Securitatea, gruparea teroristă Statul Islamic, denumită în unele regiuni şi DAESH, este interzisă pe teritoriul Republicii Moldova.